Vitamiinit ja raskaus

Mitä on foolihappo?
Foolihappo, eli B9‑vitamiini lukeutuu vesiliukoisiin B‑vitamiineihin. Erityisesti raskauden aikana on syytä varmistaa foolihapon riittävä saanti. Suosittelemme erityisesti Ladyvita Mama ‑monivitamiinia (Hyvinvoinnin Tavaratalo), joka sisältää runsaasti foolihappoa.

Lue lisää aiheesta:
Miksi tarvitsemme vitamiineja?
Ovatko lisäravinteet turvallisia?
Kaikki vitamiinilisäravinteet valmistetaan valvotuissa olosuhteissa ja niiden käyttö on turvallista. Vitamiinien tarve on hyvin yksilöllistä ja niiden saantisuosituksia tarkistetaan jatkuvasti. Vitamiinilisän pakkauksen ohjeita noudattamalla varmistat turvallisen käytön.
Raskaustesti kotona?

Raskaustestin tekeminen kotona on helppoa ja edullista. Raskaustestipakkaukset maksavat vain muutamia euroja. Suosittelemamme Pregcheck‑virtsasuihkutesti (Hyvinvoinnin Tavaratalo) on hygieeninen ja helppokäyttöinen. Testin luotettavuus on yli 99%. Raskaustesti voidaan suorittaa jo ensimmäisenä päivänä kuukautisten poisjäännistä.


Kuinka paljon kivennäisaineita?
Kivennäisaineiden riittävä saanti jo raskautta suunniteltaessa on tärkeää. Raskausaikana vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa.

Lue lisää aiheesta:
Mitä ovat kivennäisaineet?
Tietoa hivenaineista
Ulkopuoliset linkit

Tarjoaako ravinto riittävästi vitamiineja?

Raskauden aikana on tärkeää varmistaa vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti. Terveellinen ruokavalio on tärkeää sikiön kehitykselle. Riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti auttaa ehkäisemään raskausmyrkytystä, sikiön kehityshäiriöitä, ennenaikaista synnytystä ja anemiaa. Vitamiinien tarve kasvaa sikiön koon kasvaessa. Odottavan äidin nauttima ravinto ei aina riitä tarjoamaan riittävästi vitamiineja, vaikka raskauden alussa vitamiinien saanti olisikin riittävää. Lue lisää vitamiinien saantisuosituksista.

Foolihapon puutoksen vaarat

Raskaana oleville ja vasta raskautta yrittäville B9-vitamiini, eli foolihappo, on erityisen tärkeää. Tutkimuksissa on osoitettu, että B9-vitamiinin riittävä saanti vähentää hermostoputken sulkeutumishäiriön mahdollisuutta. Hermostoputken sulkeutumishäiriö on sikiön kehityshäiriö, jossa keskushermostoputken sulkeutuminen jää vajaaksi aiheuttaen vesipäisyyttä, liikunnallisia ongelmia sekä virtsarakon ja suolen toiminnan häiriöitä. Vaikeimmillaan tämä saattaa aiheuttaa aivottomuutta, eli anenkefaliaa, joka johtaa lapsen menetyksen sikiökaudella tai vastasyntyneenä.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden puutosta raskaus‑ ja imetysaikana voi ehkäistä esimerkiksi laadukkaalla Ladyvita Mama ‑monivitamiinivalmisteella, joka sisältää 12 vitamiinia ja 8 kivennäisainetta. Sisältää runsaasti foolihappoa ja B12‑vitamiinia. Tuotetta myy Hyvinvoinnin Tavaratalo.

Yleensä sikiön keskushermostoputki sulkeutuu kuudennen raskausviikon loppuun mennessä. Usein raskaus todetaan vasta tämän jälkeen. Tästä johtuen on tärkeää turvata B9-vitamiinin, eli foolihapon riittävä saanti jo raskautta suunniteltaessa, jotta elimistöön varastoituu riittävästi folaattia.

Paljonko foolihappoa tulisi saada?

Sopiva annostus B9-vitamiinia, eli foolihappoa, raskautta suunniteltaessa ja raskausaikana on 400 µg vuorokaudessa. Säännöllistä vitamiinivalmisteen käyttöä on syytä jatkaa ainakin 10. raskausviikolle. Imetyksen aikana B9-vitamiinin, eli foolihapon, saantisuositus on 260 - 280 µg vuorokaudessa. Imetyksen aikana ei suositella ylitettävän 1 mg:n vuorokausiannosta.

B6- ja B12-vitamiineja tarvitaan B9-vitamiinin, eli foolihapon, metaboliassa. Näidenkin vitamiinien riittävä saanti on varmistettava.

Toisinaan vitamiinintarve on suurempi

Jos äidillä on jokin sairaus (kuten suolistosairaus, diabetes, tai epilepsia), tai lähisuvussa esiintyy epämuodostumia (kuten keskushermostoputken sulkeutumishäiriötä, huuli- tai suulakihalkiota, sydämen rakennepoikkeavuuksia), vitamiinitarve saattaa olla suurempi. Tällöin on syytä keskustella hoitavan lääkärin kanssa vitamiinien riittävästä saannista jo raskautta suunniteltaessa. Lue lisää vitamiineista.