Tehokas aknen hoito

Hoida aknea oikealla tavalla
Monet aknehoidot hoitavat aknea vain ulkoisesti, mutta aknea tulisi hoitaa myös ihon alta. Katso siis että hoitosi on oikeanlainen, ja että hoitosi hoitaa aknea myös sen juurilta, eli ihon alta.

Älä pese kasvoja liian usein
Yleisimmin aknea ilmenee kun iho on epäpuhdas tai rasvainen, ja ihohuokoset ovat tukossa. Vaikka onkin tärkeää että kasvoja pestään usein, niin kasvoja voi myös pestä liian usein, jolloin iho ärsyyntyy. Kasvojen liiallinen peseminen myös saa ihon kuivumaan liikaa jolloin talineritys vilkastuu.

Lue lisää aiheesta:
10 vinkkiä terveeseen ihoon
Rasvainen iho ja sen hoito
Apua akneen vitamiineista ja kivennäisaineista
Vaikka vitamiineilla ei aknea kokonaan parannetakaan, olisi tärkeää muun hoidon ohella saada riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita. Varsinkin A-, C-, ja D-vitamiinit ovat tehokkaita aknea hoidettaessa. Merileväuutteet pitävät sisällään paljon tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita jotka auttavat aknen hoitoon

Lue lisää aiheesta:
Vitamiinit aknen hoidossa
Iho ja vitamiinit
Akne ja ruokavalio
Oikeanlainen ruokavalio aknen hoidossa on vähähiilihydraattinen. Eli jos haluaa aknesta eroon kannattaa vältellä valkoisia jauhoja ja sokeria. Jos haluaa tosissaan aknesta eroon niin olisi hyvä myös jättää muun muassa perunat, riisit, ruisleipä ja puurot. Tämän keinon on todettu olevan todella tehokas keino aknen hoidossa, mutta silti monet eivät siihen jostain syystä usko. Muutokset eivät tapahdu hetkessä, vaan aknen hoitaminen vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä, ja hoidon kanssa ei tulisi lepsuilla, oli hoitokeino mikä hyvänsä

Lue lisää aiheesta:
Akne ja ruokavalio
Ulkopuoliset linkit

Reseptivapaa aknen hoito

Reseptivapaat aknelääkkeet on tarkoitettu lievän aknen hoitoon. Näitä tuotteita saa apteekista ja ne ovat yleensä paikallishoitoaineita ja vähemmän tehokkaita kuin vahvemmat, reseptin vaativat aknelääkkeet. Reseptivapaita aknelääkkeitä olisi hyvä kokeilla ennen ihotautilääkärille menoa varsinkin jos akne on lievä. Nämä aknehoidot muun muassa hillitsevät ihon ylimääräistä talinmuodostusta ja tappavat bakteereja.
Paras ja tehokkain aknen hoito on kuitenkin tapauskohtaista ja kaikille eivät toimi samat keinot.


Antibakteeriset hoitoaineet ja akne

Antibakteeriset puhdistus- ja hoitoaineet tappavat bakteereja jotka aiheuttavat aknea. Näissä hoitotuotteissa yleensä suurimpana vaikuttavana ainesosana on triklosaani (triclosan). Haittapuolena antibakteerisissa tuotteissa saattaa olla ihon liiallinen kuivuminen.

Bentsoyyliperoksidi (mm. Basiron AC ja Brevoxyl)
Bentsoyyliperoksidi on tehokas hoitoaine miedon ja keskivaikean aknen hoidossa. Apteekista saatavat tuotteet kulkevat nimillä Brevoxyl ja Basiron AC. Nämä bentsoyyliperoksidi tuotteet ovat hieman erivahvuisia, joista brevoxyl pitää sisällään 4% ja basiron 5% bentsoyyliperoksidia. Kasvoihin olisi suositeltavampaa käyttää miedompaa tuotetta, sillä liian vahva aine saattaa ärsyttää kasvojen herkkää ihoa. Bentsoyyliperoksidin kanssa tulisi olla kärsivällinen sillä hoito alkaa yleensä toimimaan vasta 3-9 viikon jälkeen hoidon aloittamisesta.


Lue lisää tuotteesta (tuoteseloste) Basiron AC (Lääkeinfo.fi)
Lue lisää tuotteesta (tuoteseloste) Brevoxyl (Lääkeinfo.fi)

Brevoxyl on tehokas ja tutkittu aknen paikallishoitoon tarkoitettu emulsiovoide. (Valmistajan oma sivu)
Miksi valita Brevoxyl? (www.bitelab.fi)

Salisyylihappo
Salisyylihappo toimii hieman toisella tavalla kuin yllämainitut aknehoidot; se ei tapa bakteereja. Salisyylihappo avaa tukkiutuneet ihohuokoset, joka puolestaan estää finnejä ja aknea muodostumasta. Salisyylihappo on erittäin tehokas apu valkopäihin ja mustapäihin, ja estää myös ihomatojen muodostumista. Sitä käytetään useissa aknelääkkeissä kuten voiteissa ja kasvovesissä.


Akne reseptilääkkeet

Jos luonnolliset hoitokeinot ja reseptivapaat aknelääkkeet on kokeiltu ja selvää paranemista ei ole havaittavissa useiden kuukausien käytön jälkeen, saattaa olla aika mennä ihotautilääkärille. Tämä on suositeltavaa varsinkin jos kyseessä on vakava akne. Lääkäri voi määrätä aknen hoitoon vahvemmat ja tehokkaammat lääkkeet. On myös hyvä muistaa että vahvemmissa lääkkeissä saattaa olla myös vahvemmat sivuvaikutukset.

Retinoidit
Retinoidi on A-vitamiinijohdannainen, ja sitä käytetään useiden ihosairauksien, myös aknen, hoidossa. Retinoidit ovat tehokkaita ihosairauksien hoidossa, ja yleisin aknen hoidossa käytetty on tretinoiini. Tretinoiinia määrätään yleensä hankalan aknen hoitoon, ja käyttöä on jatkettava vähintään puoli vuotta. Tretinoiinia käytettäessä sidekudos uusiutuu kuukausien käytön jälkeen. On myös varauduttava siihen että naama punoittaa kokoajan ja hilseilee. Yleisimmin tretinoiinia käytetään voiteena.

Vahvin retinoidi on paljon kiistelty isotretinoiini (Roaccutan). Isotretinoiini on erittäin tehokas vaikeaa aknea vastaan, mutta pitää sisällään laajasti sivuvaikutuksia kuten ihon kuivumista, päänsärkyä ja hiustenlähtöä. Isotretinoiini ja roaccutan saattaa aiheuttaa myös masennusta. Isotretinoiinia ei saa ikinä käyttää raskaana ollessa.

Aknelääke isotretinoiini (suomessa tuotenimellä Roaccutan), saattaa aiheuttaa useita vakavia sivuvaikutuksia. Isotretinoiinia ei tulisi käyttää mikäli on taipumusta masennukseen. Myöskään raskaana ollessa isotretinoiinia ei tulisi käyttää.
Isotretinoiinin sivuvaikutukset (Isotretinoin Side Effects and Warnings ) (www.isotretinoinsideeffects.com)

Lue lisää tuotteesta (tuoteseloste) Roaccutan (Lääkeinfo.fi)Antibiootit aknen hoidossa
Antibiootteja käytetään keskivaikeaan ja vaikeaan akneen. Paikallishoitona käytettävät antibiootit (voiteet) tuhoavat tehokkaasti ihon pinnalla olevat bakteerit. Yleensä antibioottisissa voiteissa vaikuttavana ainesosana on erytromysiini ja klindamysiini. Klindamysiinin sivuvaikutuksia saattavat olla muun muassa pahoinvointi ja ripuli. Suun kautta nautittavat antibiootit hoitavat elimistöä sisäisesti, ja niitä yleensä määrätään korkeintaan kolmeksi vuodeksi. Nämä antibiootit tuhoavat aknea aiheuttavia bakteereja, mutta saattaa kulua useita kuukausia ennen kuin tämä alkaa näkyä ihon kunnossa. Suun kautta nautittavia antibiootteja aknen hoidossa ovat yleisimmin erytromysiini, minosykliini sekä tetrasykliiniBritannian julkisen terveydenhuollon toimintaa seuraava viranomaiselin NICE patistaa vähentämään antibiootteja. Antibiootit eivät tutkitusti kovin monella paranna aknea. Kuitenkin lääkäri saattaa usein lyödä potilaalle käteen antibioottireseptin akneen.
Tutkimus patistaa vähentämään antibiootteja (www.yle.fi)


Ehkäisypillerit ja akne
Tämä hoitokeino on pelkästään naisille. Ehkäisypillerit vaikuttavat vähentämällä mieshormonien eli androgeenien eritystä, jotka säätelevät ihon rasvoittumista. Ehkäisypillerit vähentävät täten talin eritystä iholle, ja tämä puolestaan estää aknea syntymästä. Aknen hoito E-pillereillä kestää yleensä kolmesta kuukaudesta useisiin vuosiin.