Sykemittari ja sykeharjoittelu

Vesiliukoiset vitamiinit?
Vesiliukoisia vitamiineja ovat C- ja B-vitamiinit. Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön. Siksi niiden päivittäinen saanti onkin varmistettava.
Ovatko lisäravinteet turvallisia?
Kaikki vitamiinilisäravinteet valmistetaan valvotuissa olosuhteissa ja niiden käyttö on turvallista. Vitamiinien tarve on hyvin yksilöllistä ja niiden saantisuosituksia tarkistetaan jatkuvasti. Vitamiinilisän pakkauksen ohjeita noudattamalla varmistat turvallisen käytön.
Vitamiinit ja ihon terveys
Ihon hyvinvointi edellyttää riittävästi eri vitamiineja. Tärkeitä ovat erityisesti C- ja E-vitamiinit.

Lue lisää aiheesta:
Iho ja vitamiinit
Ulkopuoliset linkit
 

Sykemittari sopii jokaiselle liikkujalle

Sykemittari mittaa nimensä mukaisesti sykettä, eli sydämen lyöntitiheyttä. Kuntoilussa on tärkeää tehdä harjoitus oikealla sykealueella parhaan tuloksen takaamiseksi. Sykemittari sopii kaiken tasoisille kuntoilijoille, jotka haluavat hyviä tuloksia nopeasti. Sykemittaria käyttämällä voi helposti tarkkailla päivän aikana kulutettuja kaloreita. Sykemittari onkin oivallinen apu esimerkiksi laihduttajalle.

Edullisesti alkuun sykeharjoittelussa

Sykemittarin ei ole pakko olla kallis ja monimutkainen laite. Perustiedot näyttävä sykemittari on riittävä kaiken tasoiseen harjoitteluun, jos tarkoituksena on vain tarkkailla, että syke on harjoitukselle sopiva. Edullisesti pääset alkuun esimerkiksi Beurer PM25 -sykemittarilla, joka näyttää lisäksi kalori- ja rasvakulutuksen. Sykemittaria myy Fitnesstukku.

Sykemittarilla sopivan tasoinen harjoitus

Sykemittari varmistaa, että erilaiset ihmiset erilaisilla kuntotasoilla saavat sopivan tasoisen harjoituksen. Erittäin vähän aikaisemmin liikkuneelle pelkkä reipas kävely saattaa olla sopiva harjoitustaso, jonka aktiiviliikkuja saavuttaa vasta juoksulenkillä.

Maksimisykkeen määrittäminen

Maksimisyke voidaan todeta erilaisin testein, mutta se voidaan myös vain yksinkertaisesti arvioida seuraavalla kaavalla:
220 - ikä = maksimisyke

Sykealueet

50-60% maksimista
Painonhallinta, lämmittely

Vain kevyttä harjoittelua. Tällä sykealueella harjoittelu edistää verenkiertoa. Elimistö käyttää energiakseen pääosin rasvaa. Energian kulutus on kuitenkin hidasta ja harjoitteluun on käytettävä paljon aikaa, jos tarkoituksena on lisätä energiankulutusta.

60-70% maksimista
Kuntoliikunta

Kevyttä harjoittelua. Tarkoitus on harjoitella riittävän kevyesti, jotta harjoitus voisi olla pitkäkestoista. Elimistö käyttää pääosin rasvaa energianlähteenä. Hyvä harjoitustaso peruskunnon parantamiseen. Parantaa elimistön kykyä käyttää energialähteitään.

70-85% maksimista
Rasittava harjoittelu

Harjoittelu tuntuu rasittavalta ja tyypillisesti harjoitusta pystyy tekemään yhtäjaksoisesti noin 20 minuuttia. Tällä tasolla harjoiteltaessa elimistö käyttää energiana rasvan lisäksi myös hiilihydraatteja. Tehokas sykealue painonhallinnassa. Huomattavan rasituksen takia tällä sykealueella ei tulisi harjoitella jatkuvasti.

85%-95% maksimista
Rankka harjoittelu

Tällä alueella harjoittelua ei pysty pitämään yllä pitkään. Tavoitteena on nostaa suorituskykyä. Elimistö käyttää energiana pääasiassa hiilihydraatteja. Intervalliharjoittelussa kovan rasituksen aikana syke saattaa nousta tälle tasolle. Harjoittelu tällä alueella on elimistölle kuitenkin niin rankkaa, että aktiiviliikkujankin tulisi tehdä sitä vain kerran viikossa tai harvemmin.

95-100% maksimista
Kilpaurheiluharjoittelu

Hyvin lähellä maksimisykettä harjoiteltaessa on mahdollista saada nostettua hieman enimmäissuorituskykyä, josta saattaa olla hyötyä kilpaurheilussa. Kuntoilijan tai laihduttajan ei ole tarpeen harjoitella tällä sykealueella.