Laihdutus

Laihduttaminen nopeasti tuottaa väliaikaiset tulokset

Laihdutus on aina epämukavaa. Usein laihdutus aloitetaan vasta siinä vaiheessa kun ylipainoa on kertynyt useita kiloja. Nopea laihdutus ei ole hyväksi elimistölle. Usein laihdutuksen tulos jääkin väliaikaiseksi jos tavoitepainon takana on liian rankka dieetti. Parasta olisikin jos laihduttaminen ei olisi tarpeen ja keskityttäisiin painonhallintaan ja terveellisiin elämäntapoihin.

Usein painoindeksi on vain sattunut kohoamaan elämän myötä huomaamatta. Silloin laihdutus on tarpeen. Hyvä laihdutus koostuu terveellisestä ruokavaliosta ja riittävästä liikunnasta. Laihdutusvalmiste tai dieetti saattaa auttaa pudottamaan painoa, mutta ne eivät auta laihduttajaa pysymään ihannepainossaan.

Painonhallinta

Painoindeksi

www.wikipedia.fi

Painoindeksi, eli BMI, on mitta-arvo, jolla voidaan arvioida pituuden ja painon sopusuhtaisuutta. Painoindeksin voi laskea tavallisella laskimella jakamalla painon kahdesti pituudella. Ilmoita pituus metreinä. (Esim. 1.7) Painoindeksi 18,5 - 24,9 on normaali paino.

Painoindeksi (BMI)

www.terveyskirjasto.fi

Painoindeksiä voidaan käyttää 18 ikävuodesta ylöspäin. Nuoremmilla kehon suhteet vaihtelevat ja painoindeksi ei sellaisenaan toimi. Laihduttaessa painoindeksiä ei kuitenkaan tulisi katsoa suoraan, sillä rasvakudosta voi olla normaalisti vaikka painoindeksi näyttäisikin ylipainoa. Esimerkiksi kehonrakentajilla painoindeksi voi ylittää 30.

Valitse oikea tie laihdutukseen

www.ihanaterveys.fi

Laihdutuksen aloittaminen on aina hankalaa. Sopivan dieetin löytäminen on vaikeaa, jos et tiedä mitä tietä kulkea.

Lihavuus lapsella

www.terveyskirjasto.fi

Painoindeksiä ei voi soveltaa suoraan lasten painoa arvioidessa. Lihavuus aiheuttaa usein lapsille psyykkisiä ongelmia. Laihdutus ei ole lapsella niin yksiselitteistä kuin aikuisella, sillä kasvavalla lapsella painohallinta on usein painon nousun hidastamista lapsen kasvaessa kohti aikuisiän painoa.

Pysyvä painonhallinta ehkäisee diabetesta

yle.fi

Pienikin pysyvä painonpudotus voi ehkäistä diabetesta. Painoa tulisi pudottaa vähän kerrallaan. Liian nopea laihdutus ei ole hyväksi.

Liikunta parantaa laihdutuksen laatua

www.ukkinstituutti.fi

Laihdutuksen osana olisi hyvä olla liikuntaa, jotta laihdutuksen laatu pysyisi hyvänä. Jos dieetti sisältää hyvin vähän energiaa laihdutus polttaa rasvan lisäksi myös lihasta. Liikunta auttaa myös laihdutuksen jälkeisessä painonhallinnassa.

Säännöllistä mukavaa liikettä ylipainoisille

www.ukkinstituutti.fi

Laihdutus on vaikeaa ilman liikuntaa. Säännöllinen liikunta on hyväksi terveydelle. Hyviä vinkkejä ylipainoisille laihdutukseen ja painonhallintaan sopivaan liikuntaan. Jos laihdutuksen jälkeen liikunta lopetetaan kun ihannepaino on saavutettu paino kohoaa uudelleen.

Laihdutus

Suomalaiset ovat maailman innokkaimpia laihduttajia

olotila.yle.fi

Laihdutus on suosittua suomessa. Laihdutusta on yrittänyt 83 prosenttia tutkimuksen vastaajista. Laihdutuslääkkeet olivat käytössä 37 prosentilla kiinalaisista laihduttajista.

Laihdutus ja vesi

www.ihanaterveys.fi

Veden juominen lisää aineenvaihduntaa. Riittävä aineenvaihdunta on tärkeää painonpudotuksessa. Vettä ei kuitenkaan saisi juoda liikaa. Laihdutus epäonnistuu usein silloin kun näläntunne on jatkuvaa. Näläntunne sekoitetaan helposti janoon. Vedenjuonti laihduttaessa auttaa hillitsemään liiallista näläntunnetta.

Kuidut karistavat kiloja

olotila.yle.fi

Laihdutus voi tehostua lisäämällä ruokavalioon ravintokuituja. Ravintokuidut ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja.

Painonhallinta

www.ktl.fi

Ylipaino lisää terveysriskejä. Ylipainoa voidaan ehkäistä oikeilla ravinto- ja liikuntatottumuksilla. Laihtuminen on syytä aloittaa mahdollisimman ajoissa, jotta painoindeksi ei kasvaisi lihavuuteen asti. Laihduttajan laihtumistavoite ja laihtumisnopeus on huomioitava. Sopivan tavoitepainon saavuttamiseen on varattava riittävästi aikaa. Sopiva laihtumisnopeus on 1-2 kiloa kuukaudessa.

Atkinsin dieetti

www.ihanaterveys.fi

Atkinsin dieetti on tehokas, mutta kiistelty vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa laihtuminen on nopeaa. Tietoa Atkinsin dieetistä.

Selluliitti pois

www.ihanaterveys.fi

Miten eroon selluliitistä? Treenivinkkejä, joilla saadaan selluliitti pois. Auttaako hyvä selluliittivoide?