Hiukset ja vitamiinit

Tarvitsenko inositolia?
Inositoli on vitamiinin kaltainen aine. Riittävä inositolin saanti saattaa edistää hiusten kasvua. Siitä saattaa olla apua myös masennuksen hallinnassa. Esimerkiksi Vida B‑Complex ‑vitamiinivalmiste (Hyvinvoinnin Tavaratalo) sisältää runsaasti inositolia.
Ovatko lisäravinteet turvallisia?
Kaikki vitamiinilisäravinteet valmistetaan valvotuissa olosuhteissa ja niiden käyttö on turvallista. Vitamiinien tarve on hyvin yksilöllistä ja niiden saantisuosituksia tarkistetaan jatkuvasti. Vitamiinilisän pakkauksen ohjeita noudattamalla varmistat turvallisen käytön.
Katkeilevatko hiuksesi?
Saatko ravinnosta riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, jotta hiuksesi kasvavat terveesti?

Lue lisää aiheesta:
Miksi tarvitsemme vitamiineja?
Mitä ovat kivennäisaineet?
Tietoa hivenaineista
Hoidatko hiuksiasi oikein?
Hiuksia pestään usein liikaa. Onko 100 harjanvetoa päivässä oikea tapa saada kiiltävät hiukset? Tarvitaanko hoitoainetta aina?

Lue lisää aiheesta:
Hiukset ja hiustenhoito
 

Mitkä vitamiinit tärkeimpiä hiuksille?

Hiusten hyvinvointi riippuu usean vitamiinin yhteisvaikutuksesta. Toisinaan näitä vitamiineja ei saa tarpeeksi ravinnosta ja se voi johtaa hiusten ohenemiseen, katkeiluun sekä kuiviin hiuksiin ja päänahkaan. Pahimmillaan vitamiinien puutos saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä. Hiusten kunnosta voidaan usein päätellä koko kehon hyvinvointi.

Hiuksia auttavat vitamiinit

  • A-vitamiini ehkäisee hiustenlähtöä ja päänahan kuivumista
  • B-vitamiinit estävät hiustenlähtöä, harmaantumista ja parantavat päänahan verenkiertoa
  • Inositoli edistää hiusten kasvua

Mitä on inositoli?

  • Vitamiinin kaltaiseksi luokiteltava aine
  • Esiintyy viljassa, siemenissä, pähkinöissä ja palkokasveissa
  • Edistää hiusten kasvua
  • B-vitamiinivalmisteet sisältävät usein inositolia

Tärkeimmät hiusten hyvinvointiin vaikuttavat vitamiinit ovat A-, B5- (pantoteenihappo), B7- (biotiini), B9- (foolihappo) ja B12-vitamiini. Vitamiinin kaltaiseksi luokiteltava inositoli saattaa myös auttaa hiusten kasvussa ja hyvinvoinnissa.

Erityisesti hiuksille on olemassa myös vitamiini- kivennäisainevalmisteita. Suosittelemme Evonia hiusvitamiinikapseleita, joissa on hiusjuurten ja hiusten kasvulle tärkeitä ravintoaineita oikeassa suhteessa. Evonia pitää yllä hiusjuurten verenkiertoa ja ravinnonsaantia sekä estää hiustenlähtöä ja harmaantumista. Tuotetta myy Hyvinvoinnin Tavaratalo.

A-vitamiinin puutos

A-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa hiusten lähtöä ja päänahan kuivumista. A-vitamiinia saa mm. maitotuotteista, maksasta, tummista hedelmistä ja lehtivihanneksista. Kasvikset sisältävät A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Beetakaroteenin runsas saanti ruuasta ei aiheuta A-vitamiinin liikasaantiin liittyviä oireita. Päivittäisen energiansaannin ollessa pieni, esimerkiksi laihdutettaessa, on syytä harkita A-vitamiinin nauttimista lisäravinteena.

Tärkeät B-vitamiinit

B-vitamiinit estävät hiustenlähtöä ja harmaantumista sekä parantavat päänahan verenkiertoa. Hiukset koostuvat keratiini-proteiinin kuiduista, joita hiusnysty tuottaa. B-vitamiinit ovat tarpeellisia soluille, jotka tuottavat paljon proteiinia. B-vitamiinit käsittävät kahdeksan eri vitamiinia, joita saa riittävän monipuolisesta ruokavaliosta. B12-vitamiinia on vain eläinperäisissä tuotteissa, kuten kalassa, lihassa, maidossa ja kananmunissa. Vegaaniruokavaliossa B12-vitamiinin riittävän saannin voi varmistaa käyttämällä lisäravinteita tai elintarvikkeita, joihin B12-vitamiinia on lisätty. B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, joten ne eivät muodosta suuria varastoja elimistössä. Siksi niiden päivittäinen saanti on erityisen tärkeää.

Mitä on inositoli?

Inositoli on vitamiinin kaltaiseksi luokiteltava aine jota saa viljasta, siemenistä, pähkinöistä ja palkokasveista. Inositoli auttaa solukuoren valmistuksessa. Riittävä inositolin saanti saattaa edistää hiusten kasvua. Inositolista on alustavissa tutkimuksissa ollut apua myös uni- ja paniikkihäiriöiden sekä masennuksen hallinnassa. Inositoli osallistuu rasvojen aineenvaihduntaan. Monet B-vitamiinivalmisteet sisältävät myös inositolia.