Hiukset ja hiustenhoito

Tarvitsenko inositolia?
Inositoli on vitamiinin kaltainen aine. Riittävä inositolin saanti saattaa edistää hiusten kasvua. Siitä saattaa olla apua myös masennuksen hallinnassa. Esimerkiksi Vida B‑Complex ‑vitamiinivalmiste (Hyvinvoinnin Tavaratalo) sisältää runsaasti inositolia.
Hiukset ja vitamiinit
Hiukset ja hiusten kasvu tarvitsevat myös vitamiineja ja kivennäisaineita.

Lue lisää aiheesta:
Hiukset ja vitamiinit
Katkeilevatko hiuksesi?
Saatko ravinnosta riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, jotta hiuksesi kasvavat terveesti?

Lue lisää aiheesta:
Miksi tarvitsemme vitamiineja?
Mitä ovat kivennäisaineet?
Tietoa hivenaineista
Lyhyet hiukset?
Sopiva hiusmalli löytyy myös silloin kun hiukset ovat lyhyet.

Lue lisää aiheesta:
Hiusmallit lyhyille hiuksille

Hiusten hoitaminen

Monelle hiukset ovat tärkeä osa omaa tyyliä ja muotia. Omat hiukset ja kampaus ovat erittäin henkilökohtainen tapa ilmaista itseään. Pää on kuitenkin aina näkyvissä ja harvoin mikään hattu peittää päälakea niin tehokkaasti, etteivätkö hiukset olisi esillä. Siksi hiuksiin ja hiusten hoitoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Hiuksia hoidetaan yhtä monella tavalla kuin on hiusten kantajiakin. Omalle hiustyypille sopiva hiuksien pesu tai käsittely ei välttämättä sovi toiselle. Hiukset ja hiusten hoito tuottavat kuitenkin kaikille joskus ongelmia. Toisinaan hiukset ovat takkuiset ja kuivat, toisinaan taas hiukset rasvoittuvat ja kampaus ei pysy kuin hetken. Hiusten hoitoon onkin saatavilla monenlaisia laadukkaita tuotteita, mutta ongelmana onkin juuri omalle hiustyypille ja kampaukselle sopivien tuotteiden löytäminen. Hiusmuoti vaihtelee ja hiustenhoidon tuotteiden ja hiustenhoitotapojen on vaihdeltava muodin mukana. Tästä syystä hiukset ja hiusten hoidon tavat onkin pidettävä jatkuvasti tarkkailussa.

Hiusten peseminen

Hiuksien pesemisessä olisi kiinnitettävä huomiota pesun todelliseen tarpeellisuuteen. Toisinaan hiuksia pestään päivittäin vain tavan vuoksi, mutta se saattaa tehdä hiuksista vaikeasti käsiteltävät ja liian kuivat. Hiuspohja yrittää sopeutua liialliseen pesuun ja hiuspohjan talirauhaset tuottavat enemmän talia, joka kulkeutuu nopeasti kaikkialle hiuksiin. Tällöin ollaan tilanteessa, jossa hiukset ovat pesun jälkeen liian kuivat ja seuraavana päivänä taas liian rasvaiset.

Hiukset kannattaa pestä aluksi kahtena päivänä viikossa ja parin viikon kokeilun jälkeen muuttaa hiusten pesun määrää sen mukaisesti, että tuntuivatko hiukset rasvaisilta vai liian kuivilta. Hiukset voi pestä pelkällä vedellä useamminkin. Hiusten pesun tarve on kuitenkin yksilöllistä ja hiusten rasvoittumiseen vaikuttaa monet tekijät aina hormoneista ruokavalioon ja elämäntapoihin.

Hoitoaineen käyttö

Hoitoaine palauttaa hiuksen pH-arvon normaaliksi, sillä vesijohtoveden pH-arvo on hiusten pH-arvoa emäksisempi. Toinen tärkeä hoitoaineen tehtävä on hiusten suomukerroksen sulkeminen. Tämä lisää hiusten kiiltoa ja tekee hiukset helpommin käsiteltäviksi. Hoitoaineen käytössä on syytä noudattaa pakkauksen ohjeita, mutta yleensä hoitoaine on hyvä huuhdella pois hieman viileällä vedellä. Kylmä vesi myös osaltaan sulkee hiusten suomukerrosta. Jos hiukset eivät ole käsiteltyjä hoitoainetta ei välttämättä edes tarvita.

Hiusten harjaaminen

Monet ovat kuulleet miten sata harjanvetoa päivässä pitää hiukset kauniina ja kiiltävinä. Hiuksien harjaaminen levittää talia, joka saa hiukset kiiltämään, mutta harjaaminen kuitenkin aina rasittaa hiuksia. Hiuksia ei tulisikaan harjata siksi, että niistä tulisi erityisen kiiltäviä, vaan siksi, että hiukset pysyisivät helposti käsiteltävinä ja ilman sotkuja. Hiusten harjauksessa olisi keskityttävä vain hiusten rakenteen suoristamiseen, eli käytännössä takkujen poistamiseen. Sopiva hoitoaine on varmasti parempi tapa saada hiukset kiiltäviksi kuin hiusten liiallinen harjaus.