Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema

Tiesitkö että...
atooppinen ihottuma saattaa olla oireeton useita vuosia, mutta taipumus on elinikäinen

Omega-3-rasvahapot
Sen lisäksi että omega-3-rasvahapot auttavat ihottumaan, ne auttavat myös yleisesti kuivaan ihoon. Atooppisesta ihottumasta kärsivän olisi hyvä nauttia omega-3-rasvahappoja runsaasti. Omega-3-rasvahappoja saa tilattua netistä muun muassa Hyvinvoinnin Tavaratalosta
Vitamiinit ja kivennäisaineet ihon hoidossa
Vitamiinien ja kivennäisaineiden avulla voi saada hoidettua ihoa merkittävästikin parempaan kuntoon. Varsinkin A-, C-, ja D-vitamiinit ovat tehokkaita aknea ja ihoa hoidettaessa. Merileväuutteet pitävät sisällään paljon tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja jotka ovat tehokkaita ihon ja aknen hoitossa

Lue lisää aiheesta:
Vitamiinit aknen hoidossa
Iho ja vitamiinit
Ulkopuoliset linkit

Mikä on atooppinen ihottuma?

Atooppinen ihottuma, joka tunnetaan myös nimellä atooppinen ekseema, on ihotauti jonka oireita ovat muun muassa kutina, ihon kuivuus, ja punoitus. Itseasiassa ekseema on yksi yleisimpiä syitä kuivalle ja herkälle iholle. Atooppisen ihon aiheuttamasta kutinasta johtuen monet raapivat ihoa hetkellistä helpotusta saadakseen, mutta jatkuva hankaus ja raapiminen aiheuttavat helposti jatkuvan kutiamis-raapimis syklin jota on vaikea hillitä. Tästä johtuen kuiva iho tulee entistä kutiavammaksi ja saattaa johtaa ihon halkeiluun, vuotoon, sekä rupeutumiseen.


ruusunaamio

Dr. Hauschka Kiinteyttävä naamio (Ruusunaamio)

Ruusunaamio kosteuttamaan vanhenevaa tai atooppisuuteen taipuvaista ihoa.
Ruusunaamio sisältää tarkoin valittuja rohtouutteita, jotka auttavat vanhenevaa tai atooppisuuteen taipuvaa ihoa pitämään kosteuden. Manteli- ja oliiviöljy yhdessä mehiläisvahan ja mangohedelmän kera ravitsevat ihoa. Iho tasaantuu ja kiinteytyy.

Tuotetta saa Hyvinvoinnin Tavaratalosta

Atooppisen ihottuman oireet

Punaisia, kutisevia läiskiä ilmaantuu tavallisimmin käsiin ja jalkoihin. Atooppinen ihottuma puhkeaa yleensä myös taipeisiin, nilkkaan, ranteisiin, kaulaan sekä ylärintaan. Ei ole myöskään harvinaista jos ihottumaa ilmestyy yleisesti jokapuolelle vartaloa, myös kasvoihin ja silmien ympärille.
Atooppinen ihottuma ilmaantuu pienille, alle 1-vuotiaille lapsille yleensä hilseilevänä päänahkana ja kutiavina taipeina. Atooppinen ihottuma esiintyy yleensä myös kasvoissa, varsinkin poskissa. Lapsien vanhetessa atooppinen ihottuma alkaa yleensä siirtyä enemmän käsien ja jalkojen taipeisiin. Kouluiässä ihottumaa esiintyy yleensä myös takareisissä, pakaroissa, jalkapohjissa sekä kämmenissä.

Mikä aiheuttaa atooppista ihottumaa?

Atooppista ihottumaa ilmaantuu kun iho on normaalia herkempi tietyille aineille. Atooppisen ihottuman taustalla on monimutkainen immuniteetin häiriö ja se on myös usein yhdistetty allergioihin. Atooppinen ihottuma on yleinen tulehduksellinen ihosairaus joka yleisimmin vaikuttaa lapsiin, mutta voi ilmetä myös vanhemmallakin iällä. Se on krooninen sairaus, jossa voi välillä olla lievempiä kausia ja välillä voimakkaampia kausia.

Atooppisen ihon hoito

Joitakin syitä jotka aiheuttavat atooppista ihottumaa ja kuinka voit hoitaa sitä


  • Suuret kosteuden / lämpötilan vaihtelut:
    Atooppinen ihottuma tunnetusti puhkeaa esimerkiksi hikoilun tai kuumuuden yhteydessä. Kun on kylmää ja kuivaa, esimerkiksi talvella, ilmankostuttimen käyttö olisi suotavaa. Myös kosteusvoide on suositeltava apukeino. Kesällä kun on kuumaa ja kosteaa, olisi ilmastointilaitteen käyttö sekä kosteusvoiteet suositeltavia.
  • Stressi
    Jos sinulla ilmenee henkistä, fyysistä, tai työperäistä stressiä, saattaa atooppinen ihottuma puhjeta helpommin. Tällöin olisi hyvä pitää pää kylmänä ja pyrkiä olemaan stressaamatta. Rentoutuminen ja meditointi saattavat auttaa vähentämään atooppisen ihottuman intensiteettiä.
  • Ruoka-allergia
    Varsinkin lapsena ihottuman syyt johtuvat usein ruoasta. Näitä ovat yleensä mm. kananmunat, maapähkinät, maito, soija sekä vehnä. On hyvä tarkkailla mitkä ruoat aiheuttavat allergiaa ja vältellä niitä tarpeen mukaan. Lisäksi olisi hyvä nauttia ruokia jotka tarjoavat iholle tarpeellisia ravintoaineita.

Tutkimukset ovat osoittaneet että omega-3-rasvahapot, joita löytyy kalaöljyistä auttavat hillitsemään ihottumaa. Sen lisäksi että ne tutkimusten mukaan auttavat hoitamaan ihottumaa, ne auttavat kaikkia muitakin jotka kärsivät kuivasta ihosta.