Akne ja sen hoito

Hoida aknea oikealla tavalla
Monet aknehoidot hoitavat aknea vain ulkoisesti, mutta aknea tulisi hoitaa myös ihon alta. Katso siis että hoitosi on oikeanlainen, ja että hoitosi hoitaa aknea myös sen juurilta, eli ihon alta.

Älä pese kasvoja liian usein
Yleisimmin aknea ilmenee kun iho on epäpuhdas tai rasvainen, ja ihohuokoset ovat tukossa. Vaikka onkin tärkeää että kasvoja pestään usein, niin kasvoja voi myös pestä liian usein, jolloin iho ärsyyntyy. Kasvojen liiallinen peseminen myös saa ihon kuivumaan liikaa jolloin talineritys vilkastuu.

Lue lisää aiheesta:
10 vinkkiä terveeseen ihoon
Rasvainen iho ja sen hoito
Apua akneen vitamiineista ja kivennäisaineista
Vaikka vitamiineilla ei aknea kokonaan parannetakaan, olisi tärkeää muun hoidon ohella saada riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita. Varsinkin A-, C-, ja D-vitamiinit ovat tehokkaita aknea hoidettaessa. Merileväuutteet pitävät sisällään paljon tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita jotka auttavat aknen hoitoon

Lue lisää aiheesta:
Vitamiinit aknen hoidossa
Iho ja vitamiinit
Akne ja ruokavalio
Oikeanlainen ruokavalio aknen hoidossa on vähähiilihydraattinen. Eli jos haluaa aknesta eroon kannattaa vältellä valkoisia jauhoja ja sokeria. Jos haluaa tosissaan aknesta eroon niin olisi hyvä myös jättää muun muassa perunat, riisit, ruisleipä ja puurot. Tämän keinon on todettu olevan todella tehokas keino aknen hoidossa, mutta silti monet eivät siihen jostain syystä usko. Muutokset eivät tapahdu hetkessä, vaan aknen hoitaminen vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä, ja hoidon kanssa ei tulisi lepsuilla, oli hoitokeino mikä hyvänsä

Lue lisää aiheesta:
Akne ja ruokavalio
Ulkopuoliset linkit

Mistä akne johtuu?

Akne on ihosairaus joka johtuu talirauhasten liiallisesta talin/rasvan erityksestä, yleensä hormonaalisista syistä. Akne voi johtua myös perinnöllisistä syistä, ja naisilla se on yleinen vaiva raskauden aikana. Ihoa normaalisti hoitava ja kosteuttava rasva jumiutuu tukkeutuneisiin ihohuokosiin, ja kun se ei pääse elimistöstä ulos, aiheuttaa se finnejä, mustapäitä sekä valkopäitä ihon pinnalle.


Joskus se saattaa aiheuttaa myös vakavampia ihovaurioita, kuten kystan.

Mikä alue iholla on altis aknelle?

Eniten alttiita aknelle iholla ovat ne alueet joissa on suurin määrä talirauhasia. Esimerkiksi pelkästään otsassa on suurinpiirtein sata talirauhasta noin sormenpään kokoisella alueella. Talirauhasia sijaitsee eniten kasvoissa, rinnassa, olkapäillä ja selässä. Nämä ovat siis alueita joissa aknea ja finnejä yleisimmin esiintyy.

Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä aknesta

Vaikka aknea yleisimmin esiintyykin teini-iässä, niin on harhaluulo että se täysin häviäisi iän myötä. Aknesta saattaa joutua jopa kärsimään mahdollisesti koko ikänsä. 85% ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämästään aknesta. Lääkärit kutsuvat aknea krooniseksi tilaksi, joka tarkoittaa että se saattaa kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä. Aknelle ei ole suoranaista parannuskeinoa, mutta sitä voi hoitaa ja sen oireita voi estää esiintymästä.

Mistä apu aknen hoitoon

Ihotautilääkäriltä voi kysyä apua aknen hoitoon. Mutta on olemassa myös useita luonnollisia keinoja hoitaa aknea. Luonnollisin keinoin aknea hoitaessa välttyy kaikilta sivuvaikutuksilta joita teollisimpia pillereitä syömällä saattaa esiintyä.

Muutamia hyviä vinkkejä aknen hoitoon

Ohessa muutamia yleisesti hyväksi todettuja luonnollisia keinoja aknen hoitoon, ilman sivuvaikutuksia. Kannattaa myös lukea 10 vinkkiä terveeseen ihoon.


  • Vettä on aina hyvä nauttia runsaasti, ja sillä onkin suuri vaikutus sekä kehoon niin myös iholle.
  • Iho kuivuu nukkuessa, joten vettä on hyvä juoda jonkin verran nukkumaan mentäessä.
  • Hedelmämehut ovat tehokkaita aknen hoidossa. Toinen hyvä juoma aknea vastaan on vihreä tee joka pitää sisällään runsaasti antioksidantteja jotka auttavat tuhoamaan aknea aiheuttavia bakteereja.
  • E-vitamiini on tärkeä iholle, ja se myös suojelee ihoa aknelta.
  • Stressi aiheuttaa aknea ja finnejä, joten stressia tulisi välttää, esimerkiksi rentoutumalla ja meditoimalla.
  • Vahvoja meikkejä on hyvä välttää. Meikkiä käytettäessä ovat luonnolliset tuotteet suositeltavampia. Meikki on myös syytä pestä pois huolellisesti ennen nukkumaanmenoa.
  • Vältä finnien ja kasvojen ylimääräistä koskettelua, katso myös että hiukset eivät koske paljoa kasvoihin.
  • Äärimmäisen tärkeää aknen hoidossa on terveellinen ja ravitseva ruokavalio. Porkkanaa olisi hyvä syödä päivittäin, sillä se pitää sisällään reilusti A-vitamiinia joka ylläpitää terveellistä ihoa ja poistaa ylimääräiset myrkyt elimistöstä.
  • Tyynyn päällinen olisi hyvä vaihtaa usein puhtaaseen, sillä epäpuhtaus aiheuttaa aknea.

Aknehoidon tulisi hoitaa aknea myös ihon alta

On hyvä muistaa että akne on lähtöisin ihon alta, ei päältä. Monet aknehoidot keskittyvät hoitamaan aknea ihon pinnalta, ja tällöin oleellisin syy jää huomioimatta. Aknelle lääkitystä etsiessä on siis suositeltavaa että lääke hoitaisi ihoa sisältäpäin eikä vain pintapuolisesti.

Farmaseuttiset lääkkeet

Farmaseuttiset lääkkeet ovat yleensä reseptilääkkeitä, kuten esimerkiksi antibiootteja. Kaikista hoitokeinoista antibioottien käyttö on nopein tapa hoitaa aknea. Mutta se on kuitenkin lyhytaikainen ratkaisu. Nämä lääkkeet hoitavat kyllä aknen pois nopeasti, mutta ne eivät poista aknen aiheuttajaa. Antibiootit toimivat parhaiten kun pitää lisäksi hyvää huolta kasvohygieniasta.

Aknevoiteet

On olemassa satoja ellei tuhansia erilaisia voiteita aknea vastaan. Osa niistä toimii hyvin, osa ei välttämättä toimi juuri lainkaan. Parhaiten on havaittu toimivan voiteet jotka pitävät sisällään salisyylihappoa ja bentsoyyliperoksidia. Aknevoiteen olisi hyvä myös pitää sisällään A-, C- ja D-vitamiinia, sillä ne ovat tehokkaita aknea vastaan. Sen lisäksi että nämä vitamiinit ovat tehokkaita aknea vastaan, ne tekevät ihosta muutoinkin terveellisemmän ja paremman näköisen.

Luonnolliset keinot

Luonnolliset keinot ovat yleensä ne turvallisimmat, halvimmat, ja kenties terveellisimmät keinot aknea vastaan. Lime, sitruuna, hunaja, aloe vera, valkosipuli ja omenasiideri ovat hyväksi todettuja aineita aknea vastaan. Luonnollisia keinoja käyttäessä on myös tärkeää muistaa pitää yleisesti iho, varsinkin kasvot, puhtaana.